Kweken in natuur

Kweektips voor een goede start

De natuur heeft zijn eigen cyclus ieder seizoen. Daardoor is ieder seizoen speciaal en hebben ze kenmerken die de rest van de natuur beïnvloeden. Tijdens de lente kun je het beste zaden laten ontkiemen of wiet kweken omdat dan alles in de groei en bloei komt te staan. Wij kunnen in de natuur de groei observeren zodat we de planten kunnen beïnvloeden en zo de potentiële opbrengst kunnen verhogen.

De wietplanten zullen ongeacht groeien met of zonder onze hulp. Echter zijn er wel een aantal mogelijkheden die betrekking hebben op de manier van verzorging van de plant. Zo kun je een maximaal groeipotentieel behalen.

Wietplanten nemen ook energie op en verplaatsen deze. Planten doen dit door fotosynthese en deze vind al plaats op het moment dat de bladeren zich openen voor het zonlicht. Daarna zal de plant een natuurlijk proces volgen en zal hij gaan groeien. In de beginfase van het groeien kunnen we de oogst maximaliseren. Dit doe je door middel van de plant op diverse punten te snijden. Wees niet bang want deze sneden zullen geen schade toebrengen aan de plant. Ze helpen juist om de energie van fotosynthese gebalanceerd door de plant heen te sturen. Deze sneden zijn dus essentieel.

Toppen, fimmen of trimmen

Een cannabis plant groeit altijd met twee bladen op hetzelfde moment. Alles na de vijfde rij bladeren kan bijgeknipt worden. Door het bijknippen kunnen er nieuwe takken groeien. Zo wordt de plant voller en zal hij ook meer opbrengsten opleveren. Houdt er wel rekening mee dat de plant moet rusten nadat hij bijgeknipt is. Je kan de plant op ieder moment knippen, echter is het af te raden dit te doen tijdens de bloeifase.

Toppen

Dit is de meestgebruikte techniek onder vele wiettelers. Je kunt je nagels gebruiken maar ook een schaar is prima. Met toppen snijdt jedsf hiermee net onder de knoop. Hierdoor komen er twee nieuwe takken waardoor de plant een stuk voller lijkt. Deze techniek is ideaal wanneer je planten in de open lucht kweekt.

Fimmen

Deze techniek is ontstaan doordat er een fout tot stand kwam. Bij fimmen wordt er namelijk niet in de stam gesneden maar wordt de top van de plant gesnoeid waardoor er nieuwe stengels in de top ontstaan. Dit lijkt veel op de techniek van toppen. Echter kan fimmen nuttig zijn bij planten die geen tot weinig ruimte hebben om de breedte in te bloeien of waar meerdere planten dicht bij elkaar staan. Dit zorgt ervoor dat er meer druk op de plant komt te staan waardoor de energie naar boven zal gaan. Vaak wordt er gesneden op een stuk waar vier toppen kunnen uitgroeien.

Trimmen of lage-stresstraining

Iedere plant heeft zo nu en dan een knipbeurt nodig. Dit geldt ook voor wietplanten. Zoals bij alle andere planten ook is, zullen grotere bladeren het zonlicht opvangen en hierdoor meer energie hebben. Wanneer je goed timed kun je de plant in de groeifase twee à drie keer een knipbeurt geven zodat de bloeiperiode geoptimaliseerd wordt. Het beste is natuurlijk om de grotere bladeren te verwijderen zodat de andere bladeren ook genoeg water en licht kunnen absorberen. Het afknippen van de grotere bladeren zal ervoor zorgen dat er een groeispurt ontstaat. In kwekers termen heet dit lage-stresstraining omdat de plant meer energie krijgt en verbruikt voor de jongere steuten.

Het ritme

Het telen van een wietplant kan ingewikkeld zijn. Het belangrijkste is dat je genoeg geduld en timing hebt zodat je de planten kunt trainen om een goede sterke gezondheid op te bouwen. Planten die regelmatig zonlicht en water krijgen zullen natuurlijk zich het beste ontwikkelen. Vergeet daarom ook niet dat een plant rust nodig heeft wanneer deze geknipt is. Het is daarom belangrijk om een ritme te creëren van knippen, wachten, water geven en observeren. Hierdoor zul je een stressloos ritme maken waardoor de plant optimaal benut kan worden.

Terug naar overzicht
Banner
© Wietcd.nl 2024 / Partners / Sitemap